A fi părinte e greu

A fi părinte e greu.

A fi părinte cu blândețe, respect, acceptare, înțelegere, empatie și toată suita e și mai greu mai ales în condițiile în care tu nu ai avut parte de suita de mai sus și nu știi ce înseamnă.

Da, e greu să îți păstezi calmul dar asta nu ține de parenting ci de gestionarea emoțiilor deci de tine și de dezvoltarea TA personală așa că pruncul nu are nicio vină, el tot de la tine învață gestionarea emoțiilor iar dacă tu nu le gestionezi bine nici el nu o va face prea bine.

Da, e greu să te exprimi mai blând când în emoționalul tău rulează programele părinților tăi, de care bineînțeles că nu îi învinovățim. Așa suntem creați transmitem niște programe care tot ruleaza și asta inconștient, iar asta nu e o scuză pentru a nu lucra la tine, pentru a nu evolua.

Da, e greu când ai expresii standard pentru anumite comportamente de care nici nu ești conștient, nici nu știi ce convingeri creează în spate și în general sunt expresii din care nu prea înveți nimic ci mai degrabă te etichetează fără să îți vadă nevoia din spatele comportamentului.

Da, e greu când ești educat cu frică de Dumnezeu în loc de cu iubire de Dumnezeu.

Da, e greu în societatea care nu respectă ritmul biologic al omului și îl vrea cât mai productiv, distructiv și în final autodistructiv și totuși societatea o facem noi mai ales acum când avem în mâini sufletele copiilor noștri pentru care suntem responsabili.

Suntem la începutul unei noi ere și ne plângem că ne e greu în loc să lucrăm la noi, parentingul nu vine ușor ci vine cu strădania de a lucra la tine mai întâi pentru a ajuta pe altul.

Parentingul e ca în avion, mai întâi îți pui masca de oxigen ție și mai apoi copilului pentru că altfel amețești și în loc să îl salvezi muriți amândoi.

Parentingul este despre a-ți învăța copilul autocontrolul nu despre a-l controla tu pe el iar autocontrolul nu-l poate învăța decât copiind ceea ce tu faci și nu uita buruienile cresc cel mai repede iar o plantă bună se crește ușor și cu blândețe.

Parentingul e despre creierul superior pentru că cel animalic rulează fară încetare, despre a te înțelege pe tine mai întâi, despre a-ți înțelege și accepta povestea de viață, ca sa poți crea o poveste de viață frumoasă cu empatie, iubire și respect.

Cu iubire,

B.E.

Comments

  1. SASU MARIANA

    azi am descoperit acest blog…. si sunt fascinată… și de ce nu mândră că exiști.
    Mi-ar plăcea să-ți citesc opinia pentru îngrădirea drepturilor părintești….
    Să fii iubită….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *