Babywearing

Noi două și Isara sau Isara my love sau poartă-mă la pieptul tău sau poartă-mă românește.

Azi este despre babywearing.

Astazi scriu cu nostalgie.

Azi m-am gândit la zilele în care o purtam pe A. aproape de pieptul meu mereu. Când îmbrățișat era felul nostru de a ne deplasa.

Mi-e drag purtatul, mi se pare natural, mi se pare că așa am fost făcuți să fim. Mi se părea macabru landoul căruciorului, nu o puteam lăsa în cărucior cu fața în sus să se uite la cer, tavan, carosel. Mi se parea că nu se bucură de noul ei drum. Mă gândeam tot timpul că dacă aș fi atât de mică încât să nu pot merge, să nu pot privi ceea ce fac ceilalți din jurul meu cum m-aș simți? Aș dezvolta frustrări? Aș crede că locul meu e cu fața în sus departe de oameni, de lucrurile interesante ce se petrec acolo? Că lumea mă ține la distanță și se aproprie de mine curios de mult dintr-o poziție bizară și făcând voci ciudate pentru câteva secunde apoi se îndepărtează?

Oare mi-ar plăcea să ma plimb așa stând pe spate într-un cărucior după ce am ajuns într-un loc nou și interesant iar persona mea de bază să stea undeva mai la distanță? Cred că ar fi ceva de încercat pentru adulți în viața asta ca să ne dăm seama dacă ne tratăm pruncii bine sau nu.

Cum să cunoască viața pruncul dacă eu nu i-o arăt de aproape, dacă nu îl iau să experimenteze de la nivelul meu tot ceea ce trăiesc? Cum să simtă mersul, cum să simtă cum se mișcă trupul? Cum să învețe că viața e despre a călători împreună și despre a vedea și din prisma celuilalt?

Purtatul bebelușului și apoi a copilului (dacă te țin șalele :)) ) cred că oferă posibilitatea atât pruncului cât și mamei de a se cunoaște mai bine, de a se înțelege din priviri, din respirații, din limbajul corpului.

Purtatul oferă apropiere și libertatea de a putea să îți folosești mâinile, de a te putea deplasa ușor. Cele mai grozave călătorii au fost cele fără cărucior cu noi. Puteam merge peste tot fără să căutăm locuri pe unde ar intra și un căruț pentru că A. era la purtător. Alăptatul era iar foarte simplu și discret. Somnul în sistem vine ca un bonus. Auzeam des că atunci când e în sistem se schimbă radical devine încrezătoare, practic era acasă.

Exista o mulțime de sisteme pe piață unele ergonomice altele nu. În general cele din magazinele fizice ce oferă articole pentru bebeluși nu sunt ergonomice.

Poziția sănătoasă pentru purtat este cu genunchii mai sus decât soldurile ( să formeze un M, ca o broscuță) și cu spatele curbat în formă de C. Ei tind să adopte poziția asta natural. Deci materialul sistemului trebuie să vină de la un genunchi la celalalt pentru a susține fundul și picioarele și să fie suficient de tensionat pentru a sustine coloana. Copilul nu se poartă cu fața spre lume (prea mulți stimuli) ci cu fața spre mamă.

Cred că cel mai bun exemplu în babywearing sunt femeile din triburi, ele întodeauna au sisteme ergonomice lipsite de brand. A. fiind născută iarna am avut prima dată un wrap elastic de la poartă-mă. Am învățat să îl folosesc de pe youtube și mi s-a parut genial să pot ieși cu ea afară așa, să pot merge la toaletă fără să o las în dormitor plângând, să pot să mănânc (chiar dacă uneori îi scăpam mancarea în cap :)) nu părea deranjată ci mai degrabă încântată că e parte din activitatea mea).

Apoi am cumpărat un ring sling de la mamagolo de in în ideea de a-l îmblânzi până vine vara. E bățos rău la început și se lasă greu îmblânzit dar după mi s-a părut minunat mai ales vara când într-un SSC (soft structured carrier) ne-am fi încălzit prea tare.

Când aproape a împlinit 6 luni am început căutarea unui SSC ce să ni se potrivească și pe care să îl iubim. Bibliotecile de sisteme de la Arad și Constanța ne-au fost de real ajutor, probabil că aș fi ales total nepotrivit dacă nu probam mai multe sisteme înainte. De exemplu pe mine sistemul celor de la lenny lamb nu se așeza bine eu fiind scundă și îngustă în umeri mi se părea că îmi alunecă de pe umeri.

Recomand să închiriați sistemele pentru câteva zile ca să vă dați seama dacă întradevăr vă este bun. E necesar să vă plimbați cu el minim 1 oră ca să îl puteți simți. Am închiriat cred că 5 sisteme dar am rămas tot la primul, Isara. Nu îi puteam gasi niciun minus, toate sistemele le comparam cu Isara. Mi-a părut bine când am văzut că sunt făcute la Cluj și că voi susține producătorii români, pentru mine contează mult asta, având în vedere că găsim din ce în ce mai rar produse românești în România și alergăm după ceea ce produc germanii cu oamenii și materia noastră primă. Am ales ISARA V3 TRANSYLVANIAN FOREST FULL WRAP CONVERSION m-a atras faptul că are motive tradiționale cusute manual de doamne pricepute, că este wrap conversion și e moale, mulându-se pe spatele ei, l-am ales pentru că este nevopsit și m-am gândit că petele sunt mai ușor de scos și nu va suferi nici decolorări de la soare, puntea fiind reglabilă crește odată cu A. deci un alt mare plus având în vedere că l-am luat la aproape 6 luni ale ei.

Experiența cu cei de la Isara a fost una de excepție, când m-am hotărât să comand, nu aveau sistemul pe stoc așa că m-au asigurat că atunci când va reveni mă vor suna înainte de a-l urca pe site pentru a-l putea cumpăra rapid. De când îl avem, cu Isara facem curat, cu Isara facem de mâncare, cu Isara călătorim. Nu se recomandă spălarea prea des a sistemelor dar eu l-am tot spălat pentru că ori am avut accidente căcăcioase, ori am scăpat mâncare pe el, ori pur și simplu era murdar de la purtat și pot să zic că încă arată foarte bine. Avem și protecții pentru bretele ce ne-au fost de ajutor la început pentru că îi plăcea să roadă din ele dar acum îi place să le scoată deci nu le mai folosesc pentru că risc să rămân fără ele. Protecția de iarnă este foarte frumosă și călduroasă dar noi nu prea am folosit-o pentru că am avut parte de o iarnă foarte blândă.

Recomand grupurile de sprijin în babywearing de pe facebook, acolo găsiți toate informațiile necesare și ajutor în reglarea sistemului, filmulețele de pe youtube sunt de un real ajutor. Majoritatea orașelor au bibliotecă de sisteme și pe acestea le găsiți pe facebook, unele organizează des întâlniri cum e cazul celei din Constanța, la altele vorbești cu fetele ce se ocupă de bibliotecă și mergi să probezi când au și ele timp.

Voi ce credeți despre babywearing?

Ce sisteme vă plac?

Cu iubire,

B.E.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *