Cărți de citit în sarcină și după

După cele 4 luni de sarcină, când am revenit la viață, am devenit un burete pentru informații, de atunci și până în prezent nu mă pot opri din citit despre tot ce ține de copil, dezvoltare personală, alimentație, echilibru.
Dacă înainte îmi plăcea să citesc, acum sunt avidă, am impresia că vin cărțile spre mine.
Când citesc un blog ce îmi place tot timpul mă gândesc oare ce citește persoana din spate cuvintelor. Așa că m-am gândit să vă spun ce cărți mi-au plăcut mie cel mai mult în timpul sarcinii și după.
Conceptul Continuum. În căutarea fericirii pierdute – Jean Liedloff – o carte despre apropiere, despre simplitate, despre întoarcerea la ceea ce e esențial, o carte care îți arată că tehnologizându-ne și locuind în case din ce în ce mai mari devenim tot mai goi și nu mai știm cum să ne comportăm cu un copil, nu știm să ascultăm, nu știm să educăm prin propriul exemplu. Cartea e mai mult un studiu de caz despre Yekuana, un trib din America de Sud. Aici s-a observat că pruncii nu plângeau așa de mult ca cei din țările civilizate iar asta se datorează faptului că ei sunt purtați tot timpul, sunt în contact permanent cu un adult. Ceea ce mie mi se pare un mod sănătos de a crește un copil, copilul trebuie introdus în viața familiei, nu te introduci tu în viața copilului. Copiii nu știu că se nasc în secolul XXI iar imensitatea de pătuț în care stau din imensitatea de casă baricadată îi va proteja de pericolul de moarte. Ei se nasc în legătură strânsă cu natura iar în natură, mama e cea care potejează, de la mama învață tot, prin imitare și urmărind-o peste tot.
Cezariana – Care este viitorul unei umanitati nascute prin cezariana? – Dr. Michel Odent – Cezariana nu este o carte despre cezariană și nu laudă cezariana nejustificat. Cezariana este o carte despre toate tipurile de nașteri analizate de un medic. Cezariana dă cezarului ce e al cezarului. E o carte ce ar trebui citită de toți cei ce asistă la nașteri și de fiecare mamă pentru a întelege mai bine procesul nașterii și ceea ce se întâmplă cu hormonii și creierul lor în timpul nașterii. Să înțeleagă diferența dintre oxitocina (hormonul fericirii și al atașamentului) naturală și cea artificială. Iar la final lasă loc de reflecție având în vedere că tot mai des mamelor li se administează hormonul atașamentului artificial se ridică întrebarea dacă va supraviețui omenirea fără dragoste de la atâta bruiaj.
HypnoBirthing. Metoda Mongan pentru o nastere naturala mai usoara, cu blandete si calm – Marie F. Mongan – este o carte ce se parcurge ușor. Ceea ce ajută cel mai mult din ea sunt tehnicile de relaxare și respirație din timpul nașterii. La final are și un plan de naștere de unde te poți inspira. Eu am luat cartea cu mine când am născut.
Ghidul pentru alăptare – Jack Newman – pentru că nu mai vedem persoane apropiate făcând asta, pentru că poate chiar noi nu am primit hrana ce ni se cuvenea, am ajuns după 2000 de ani să avem nevoie de un ghid în alaptare, un ghid să ne învețe pe noi adulții ceea ce puii noștri știu deja. Informțiile de aici sunt prețioase mai ales dacă naști într-o Românie ce nu înțelege normalul și firescul nașterii și alăptării. Ar trebui să le ai foarte bine asimilate ca la primul contact să nu te lași descurajată, sa nu pici în plasa “nu am lapte”. După primele 3 luni te rog uită informațiile de aici și urmează-ți copilul.
În brațele mele și dincolo de ele – Mayim Bialik – da e scrisă de actrița din Big Bang Theory și nu este o carte despre parenting. Este o carte a experieței ei de mamă așa că dacă rezonezi cu stilul natural de a crește un copil atunci cartea asta te va ajuta să nu te crezi singură într-o lume ce se apară de tot ce e în exterior în loc să creeze un interior echilibrat.
Copilul tau competent – Jesper Juul – într-o mare de cărți de parenting americane danezul Jesper Juul a scris o carte foarte apoape de europeni ce abundă de exemple. Vă las un citat ce mi-a plăcut din carte: “Când ne unim cu o altă persoană pentru a întemeia o familie nouă, avem potențialul de a învăța ceea ce nu am putut învăța în prima familie.”
Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor – Sarah Ockwell Smith – am ajuns să citesc acestă carte nu pentru că aș fi crezut că mă confruntam cu probleme ale somnului ci pentru că auzeam multe mămici plângându-se de asta, pentru că eram des întrebată dacă doarme iar mie mi se parea că se petrece normalul doarme dacă îi e somn, doarme cum se simte în siguranță. Cartea te ajută să ai așteptări reale, îți arată că felul în care dormim s-a schimbat de-a lungul anilor odată cu schimbarea stilului nostru de viață și că de cele mai multe ori evoluția a lucrat împotriva noastră.
Parenting necondiționat – Alfie Kohn și Părinți liniștiți, copii fericiți! Laura Markham – îmi par niște cărți de parenting destul de aproape, merg pe aceeași idee, sunt ușor de parcurs și abundă în exemple de cum poți gestiona situațiile curente cu mai mult tact în așa fel încât să fie câștig de ambele părți.
Copilul meu NU mănâncă! Carlos Gonzalez – o carte pentru sufletul meu:))), o carte care îți deschide ochii cu privire la felul în care au evoluat recomandarile privind diversificarea.
Diversificarea naturală – autodiversificarea – Gil Rapley, Tracey Murkett – ușor de parcus, îți dă încredere să ai încredere în copilul tău, să mai renunți la control și să îi dai ocazia să exploreze pentru a putea îndragi mâncarea.
Sunt 11 cărți pe care nu le-am citit în ordinea asta dar le-am pus în ordinea în care cred că mi-ar fi plăcut să le descopăr.
Dacă le-ți citit vă invit să discutăm despre ele, ce v-a plăcut din cele sau ce nu a rezonat cu voi. De asemenea aștept recomandări de la voi.
Cu iubire,
B.E.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *