Despre parenting și Dumnezeu

Pentru ca e mai ușor să aduni oameni împotriva a ceva decât pentru ceva și pentru că Dumnezeu stă în mijloc iar diavolul pe margini, noi sărim în extreme și ne spunem ferm părerile neinformate și negândite.

Foarte des aud oamenii blamând tipurile de parenting actual. În general sunt oameni care nu sunt conștienți încă de tiparele ce le poartă și încă nu își dau seama de unde le vin anumite lucruri, sau oameni ce știu ce presupune dar nu alocă timp schimbării.

La început de maternitate nici eu nu am fost interesată de parentingul informat, mi-am zis ca voi face totul din instinct dar instinctul dacă nu-l asculți de câteva ori dă semnale prea slabe după și câteodată acționăm din niște convingeri de care nu ne dăm seama și în loc să dăm naștere la echilibru perpetuăm la nesfârșit niște comportament neînțelese și care nu duc la fericire sau iubire înțeleasă.

E greu să schimbi ceva la tine pentru că în primul rând trebuie să vrei, să îți propui asta, și necesită timp, schimbarea e plina de inconfortabil până la destinație iar noi avem instinctul de autoconservare foarte bine dezvoltat ceea ce nu e rău, e rău că îl lăsăm liber acolo unde nu trebuie și îl controlăm exact acolo unde el ne-ar salva.

Suntem setați să vedem lucrurile în alb și negru. Suntem gata să sărim dintr-o extremă în alta prea puțini văd calea de mijloc, echilibrul și asta pentru că Dumnezeu stă în mijloc iar diavolul pe margini. De pe margine ți se pare că ești ferit, că aparți unei tabere, că totul e clar dar, hei, hai în mijloc, acolo se întâlnesc contrariile, acolo e acceptarea că iubirea nu e doar bine, iubirea e și cu durere.

Nu știu alții spre ce tind în creșterea copilului dar eu cred că echilibrul este calea, eu cred că dacă ne-am deschide puțin și nu am emite păreri mult prea repede, nu ne-am închide în spatele superiorității proprii am evolua.

Avem convingeri mari de schimbat pentru a se schimba societatea, societatea pe care noi o formăm, fiecare dintre noi. Societatea sunt eu, societatea nu e ceva în afara mea.

Sunt foarte curioasă de exemplu câți dintre cei care blameză religia au citit Biblia, Tora, Bhagavad Gita sau orice carte ce stă la baza unei religii și emit păreri strict pe ceea ce sunt cu adevărat religiile astea, nu pe ceea ce promovează media despre preoți și extremiști?

La fel cum sunt curioasă câți dintre cei ce blamează parentigul actual la ce se referă de fapt, sau despre ce cărți vorbesc, sau la ce stil? Pentru că orice om ce are un copil în creștere face parenting chiar dacă nu o face conștient el aplică niște metode pentru a obține un rezultat.

Pentru că eu văd că se promovează echilibrul nu trecerea dintr-o extremă în cealaltă.

Pentru că eu văd că suntem invitați din ce în ce mai des înauntrul nostru la fel cum ne invita și Hristos căci acolo e puterea, energia și iubirea.

Pentru că eu văd că suntem aproape de contopirea contrariilor ceea ce înseamnă echilibru.

Pentru că eu văd că lumea se întoarce cu fața la Dumnezeu căci El e infinit, restul drumurilor sunt cu fundătură, iar parentingul actual e inspirat tot de acolo.

Eu văd că este vorba despre fermitate cu blândețe.

Eu vâd că ridicatul de ton nu-și mai are locul decât atunci când e explozie de bucurie.

Eu vâd că pedeapsa corectează doar în prezența celui care o aplică. Mergi tot timpul cu 50km pe oră în localitate dacă nu e poliția? Eu cred că nu. La fel și copilul tău în lipsa ta merge cu 100km pe oră în localitate, pentru că poate, pentru că nu a crescut în el încă valoarea necesară pentru a se autocontrola.

Pedeapsa e pe o margine și permisivitatea e pe cealaltă margine, adultule hai în mijloc.

E greu, la început e al naibi de greu să te lupți cu toți demonii tăi dar numai gândește-te ce moștenire vei lăsa urmașilor dacă tu reușești. Dacă tu reușești adultule se schimbă totul în jur pentru că ești parte din întreg ce încă relaționează cu întregul, e o mișcare tip domino ce la început ți se pare prea lentă dar în timp vizibilă.

Parentingul actul nu este despre a te sacrifica în fața copilului, parentingul actual este despre a transmite convingeri sănătoase iar frica, fuga, neacceptarea sunt convingeri ce omoară.

Când trăiești cu frică de boli, de insecte, de căzături toată energia ta se canalizează spre lucruri pe care nu le poți controla și se risipește, îți pierzi puterea. Întoarce-te 1 grad și vei vedea tot ceea ce poți controla, tot ce se află în tine iar puterea ta va crește.

Orientarea e pe termen lung, rezultate rapide înseamnă eșecuri rapide de cele mai multe ori iar sufletul e etern.

Adultule hai în mijloc!

Cu iubire,

B.E.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *